تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت | 4 مهارت اصلی

0

در مقاله جامع بازی فکری درباره این صحبت کردیم که این دسته از بازی ها چگونه هستند و در خانواده چه نقشی دارند. در مطلب امروز قرار است به طور دقیق تری به سراغ بررسی تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت های اصلی، شامل مهارت صحبت کردن، تصمیم گیری، مدیریت و ریاضی برویم. به نوعی قرار است رابطه بین بازی فکری و تقویت مهارت را بررسی کنیم. توجه کنید که استعداد با مهارت متفاوت است. به بیان دیگر منظور از هر دو این ها یکی نیست که در ادامه به تعریف آن ها خواهیم پرداخت که منظور شفاف تر شود.

استعداد یا مهارت – توانمندی یا توانایی

استعداد با توانایی یا مهارت متفاوت است.

لازم است بیشتر درباره مهارت صحبت کنیم چراکه اصل صحبت ما هم درباره تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت است. از این رو بعد از تعریف مهارت، به سراغ ذکر انواع آن و نهایتا رابطه بازی فکری و تقویت مهارت می رویم. طبیعی است که در ابتدا استعداد و مهارت را با هم یکی بدانید ولی در اصل اینطور نیست و برای رفع ابهام به تعریف این دو واژه می پردازیم و سپس به سراغ بررسی تتاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت های اصلی خواهیم رفت. اول به سراغ تعریف مهارت می رویم.

مهارت امری اکتسابی است که توانایی یا تخصص فرد در انجام موثر کار می باشد و از طریق آموزش رسمی، غیررسمی و تجربه بدست می آید و به وسیله ی تمرین می توان آن را رشد داد. در عین حال استعداد توانایی ذاتی نهفته و موهبتی الهی در وجود هر فرد که از بدو تولد به صورت طبیعی در شخص وجود دارد. از طریق آن می توان بدون تمرین و آموزش فعالیتی را به درستی انجام داد که غالبا پنهان است و به مرور کشف می شود.

مهارت معمولا مقابل استعداد قرار می گیرد. مهارت انجام کار است که با تمرین و آموزش بدست آمده و با فرد زاده نمی شود و برخلاف استعداد، می توان آن ها را یاد گرفت و شاید سال ها زمان ببرد که فرد بتواند آن را به صورت کامل و موثر بدست آورد.

دسته بندی مهارت ها – چند مدل مهارت داریم؟

در حالت کلی مهارت ها را می توان در انواع مختلفی دسته کرد؛ یک نوع رایج دسته بندی به صورت مهارت های فردی ( توانایی فرد برای انجام کارهای مختلف است) مهارت های اجتماعی ( مجموعه ای از رفتارها که به ما کمک می کنند تا به شیوه ای موثر و رضایت بخش با دیگران ارتباط برقرار کنیم). یا به عنوان نمونه دیگر مهارت های شغلی، رهبری، سازمانی و زندگی تقسیم بندی کرد که هر کدام از این دسته ها شامل تعداد زیادی مهارت می باشند.

مهارت های مهمی که در زندگی کاربرد دارد و بازی فکری هم به طور مستقیم و غیر مستقیم می تواند در راستای توسعه و تقویت آن ها گام بردارد، مهارت هایی مثل حل مسئله، همکاری، کنجکاوی، برقراری ارتباط، خلاقیت، مدیریت احساسات، تفکر نقادانه، مدیریت استرس (مهارت زندگی) و پردازش داده، دسته بندی داده ها، توانایی پیروی از دستورالعمل ها، سازماندهی افکار و منطق (مهارت سازمانی) و تصمیم گیری، رفع تناقضات، توجه به جزئیات، مشارکت، ارائه ی بازخورد، مشاهده ی حرفه ای و تصویرسازی ذهنی (مهارت رهبری) و مهارت های کلامی و غیرکلامی، سخت کوشی، مذاکره، اعتماد به نفس، صداقت، مدیریت زمان، رازداری و امانت داری و گوش دادن فعال (مهارت های شغلی) می باشند.

درباره بازی فکری | بازی فکری چیست؟

گام دوم قبل از بررسی تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت، تعریف خود بازی فکری است. بازی فکری یا بازی رومیزی یا بردگیم دسته ای از بازی های دورهمی است که در آن عده ای از افراد دور هم جمع شده و برای دقایقی به فکر کردن، مذاکره، سر و کله زدن، برنامه ریزی و … می پردازند. این بازی های تاریخچه طولانی دارند و در طول سالیان سال گسترش پیدا کرده اند. تقریبا هر جا بخواهیم درباره بازی فکری صحبت کنیم، از منچ و مارپله صحبت می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر از بازی فکری، مقاله جامع بازی فکری را ببیند.

امروزه دیگر تقریبا کمتر کسی وجود دارد که اسم بازی هایی مثل مار و پله، مونوپولی، ریسک و یا شاید کاتان را نشنیده باشد. این یعنی این دسته از بازی های گسترش خوبی و مناسبی در بین جوامع داشته اند. اما تا به حال هیچ کس به این سبک بازی ها به عنوان راه حل این معظل دوری نسل ها و مشکلات فرهنگی این چنینی برای نجات خانواده ها نگاه نکرده است. امروزه این بازی های به حدی پیشرفت کرده اند که می توانند به صورت مداوم و همیشگی جایگزین تمام سرگرمی های روزانه ما شده و به درمان خانواده هایمان بپردازند.

تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت ها

اکنون آماده این هستیم که مستقیما به سراغ اصل مطلب برویم: تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت. با این حرف آغاز می کنیم که : در حالت کلی، بازی به معنای عام خودش ابزار قدرتمندی است که می تواند برای مصارف بسیاری در راستای رشد، تربیت، آموزش، توسعه و غیره استفاده شود. از آموزش و روانشناسی گرفته، تا کاربرد های اجتماعی و بزرگ مقیاس. بازی های فکری هم به دلایلی مثل تعامل و ارتباط مستقیم انسان با انسان، فکر کردن و وا داشتن مغز به برنامه ریزی، چالش افزایی و رقابت و …، از انواع قدرتمند بازی ها هستند که در راستای تاثیر گذاری بر روی شخصیت فردی و اجتماعی انسان می توان از آنها بهره برد.

تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت صحبت کردن

بازی رومیزی معروف و محبوب جالیز، از بازی های فکری شناخته شده ایرانی.

در برخی بازی های فکری، به خصوص بازی های دوهمی و بازی های فکری مذاکره محور، صحبت کردن چاشنی اصلی بازی است. شما برای این که برنده بازی شوید، ناچار هستید صحبت کنید و گاها افراد دیگر را برای انجام معاملات یا جلب رای، قانع کنید. این اتفاق به طور ناخودآگاه تقویت کننده مهارت صحبت کردن و جاری سازی جملات ذهنی بر زیبا است. اگر برای مثال می توان به بازی هایی مثل بازی رومیزی استوژیت اشاره کرد که داستان سرایی اصل بازی است. همینطور بازی رومیزی جالیز که در آن شما باید برای فروش محصولات خودتان با دیگران وارد مذاکره شوید.

تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت ریاضی

بازی فکری و مهارت های ریاضی

مهارت های ریاضی گستره وسیعی دارند. از استدلال و استقرا برای اثبات مسائل گرفته تا محاسبات ساده و پیچیده ریاضی. بازی های فکری فضایی را فراهم می آورند که شما می توانید مهارت های این چنینی ریاضی خود را گسترش دهید. تقریبا در همه بازی های فکری، استراتژی چیدن و فکر کردن با هوش ریاضی از مهم ترین ویژگی های بازی است. از جمله بازی های فکری که فکر کردن در آنها مهم است، می توان به بازی رومیزی کهربا اشاره کرد.

تاثیر بازی رومیزی بر تقویت مهارت مدیریت

مدیریت در بازی های فکری از دیگر عناصری است که نمی توان آن را از بازی فکری جدا کرد. شاید یکی از بدیهی ترین تاثیرات بازی، همین تاثیر بازی فکری بر مهارت مدیریت باشد. بازی های رومیزی استراتژیک و حتی بازی های خانوادگی هم از این عنصر بهره مند هستند. از سوی دیگر دسته ای از بازی های فکری تحت عنوان بازی های رومیزی همکاری مشترک یا Co-op، فضایی را برای بازیکنن ها فراهم می کنند، که مدیریت، میدریت بحران، هدف گذاری، برنامه ریزی برای هدف و غیره در آن تعریف می شوند.

تاثیر بازی فکری بر تقویت مهارت تصمیم گیری

آخرین چیزی که از تاثیر بازی فکر بر تقویت مهارت بررسی می کنیم، مبتنی بر یکی از اصلی ترین مهارت هاست: تصمیم گیری. تقریبا در همه بازی های فکری تصمیم گیری بسیار مهم و تاثیر گذار است. حتی بازی هایی مثل منچ، مارپله یا مونوپولی که درصد شانس بالایی دارند. گویی برنده شدن در بازی در راستای تصمیم گیری افراد بر سر دوراهی ها و چند راهی هایی است که بازی برایشان ترتیب دیده است. به دلیل اینکه درست این تصمیم گیری رابطه مستقیمی با برنده شدن در بازی دارد، بازیکن سعی می کنید در تصمیم گیری به بهترین نحو عمل کند و همین امر موجب تقویت بلند مدت این مهارت مهم می شود.

منبع آیوی گیم
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.