از بزرگترین دغدغههای هر مادر میتوان به شستشوی اصولی و صحیح لباس کودک و نوزاد خود اشاره کرد. این دغدغه در سالهای اولیه زندگی نوزاد به علت نازک بودن پوست و همچنین حساسیت بالا افزایش مییابد.
به کارگیری مواد شیمیایی قوی و معطر میتواند در ایجاد حساسیت و آلرژِ نوزاد تاثیر گذار باشد. با ما همراه باشید تا بهترینترین راه جهت شستن لباس کودک و نوزاد را به شما معرفی کنیم.
اصول شستشوی لباس کودک و نوزاد
همواره لباسهای کودکان و نوزادان دارای شرایط نگهداری خاص و ویژهای بوده است. به علت حساسیت بسیار بالای کودکان و نوزادان شست و شوی لباس آنها با شست و شوی عادی لباسهای بزرگسالان متفاوت میباشد.
توجه به میزان حساسیت پوست کودکان در سالهای اولیه زندگی تاثیر بسیار زیادی در نوع شستن لباسهای آنها دارد، از طرفی لباسهای کودکان معمولا دارای لکههای پررنگ بوده که به راحتی و بدون نیاز به استفاده از شویندههای قوی و شیمیایی شسته میشوند. به طور کلی 2 روش اصولی برای شستشوی لباس کودکان وجود دارد که به شرح زیر میباشد.
شستشوی لباس به روش دستی
شستشوی لباس کودکان به روش دستی، یکی از بهترین و البته روشی سنتی میباشد که میتواند با کمترین آسیب، لباس کودک را کاملا براق و تمیز سازد. البته در نظر داشته باشید این نوع وش نیاز به قدرت دست بالایی دارد و ممکن است برای برخی از مادران خسته کننده باشد که این مسئله در کیفیت شستشو و همچنین آبکشی لباس تاثیر گذار میباشد.
حتما بخوانید: لیست ضروری سیسمونی کودک + توضیحات کامل
همین امر سبب شده تا مواد شوینده در بافت لباس باقی بماند و سبب حساسیت پوست کودکان گردد. در صورتی که قصد دارید از این روس برای شستشوی لباس کودک خود استفاده کنید، به خوبی لباس را به خوبی آبکشی نمایید تا اثری از مواد شوینده در الیاف لباس باقی نماند.
برخی از والدین این تصور را دارند هر چقدر میزان دمای آب بالاتر باشد تاثیر بیشتری در شستن راحتتر لکههای لباس دارد؛ اما برای شستن برخی از لکهها همانند لکههای شیر، به راحتی با آب سرد امکان پاک شدن وجود دارد. در این روش به علت شست و شوی جداگانه لباس نوزاد و همچنین پایین آوردن احتمال جذب عوامل حساسیت زا، از لباس دیگر اعضای خانواده پیشنهاد میشود.
مطلب پیشنهادی: نکات طلایی شستشوی انواع لباس زمستانه در خانه
شستشوی لباس با ماشین لباسشویی
در صورتی که زمان و یا حوصله برای شستن لباس کودکان با دست را ندارید، میتوانید از ماشین لباسشویی برای انجام این کار استفاده نمایید. با توجه به این موضوع که مخزن ماشین لباسشویی حجم نسبتا زیادی را برای لباسهای کم حجم و کوچک را دارد، احتمالا برای شستن لباسهای کودک خود مجبور باشید چند روز صبر کنید تا میزان لباسهای کثیف به حد نصاب برسد.
یکی از مزایای شست و شوی لباس به کمک ماشین لباسشویی، مرحلهی آّکشی لباس به بهترین حالت ممکن میباشد، علاوبر آن شما با توجه به نوع لکه ایجاد شده بر روی لباس کودک خود میتوانید دمای آب را تنظیم نمایید.
از معایب این روش میتوان به چرخش بیش از حد لباس و در نهایت نازک شدن لباس نوزاد، از بین نرفتن برخی از لکه ها و همچنین کاهش عمر بافت لباس اشاره کرد.
با توجه به اینکه ماشین لباسشویی تنها برای شستشوی لباس نوزادان استفاده نمیشود و لباس تمام اعضای خانواده در آن شسته میشود، امکان انتقال باکتری و چرب شدن لباس نوزاد وجود دارد، برای جلوگیری از بروز این مشکلات به نکات زیر توجه نمایید.
- شستشوی لباس کودک خود را پیش از لباسهای دیگر انجام دهید.
- برای از بین بردن باکتریهای احتمالی در ماشین لباسشویی از جرمگیر قبل از شست و شوی لباسهای نوزاد خود استفاده نمایید.
- در صورتی که با انجام موارد بالا حساسیت بر روی بدن کودک خود مشاهده نمودید لباسهای کودکتان را در دمای بالا بشویید.
موارد بالا در کاهش حساسیت و همچنین شستشوی راحت لباس کودک به شما کمک میکند.

نکات مهم در هنگام شستشوی لباس کودک
با توجه به میزان حساسیت بالای پوست نوزادان و همچنین ایمینی بسیار پایین بدنی آنها به کار گیری نکاتی در راستای کنترل حساسیت کودکان تاثیر گذار میباشد.
استفاده از شوینده مناسب لباس کودک
به علت حساسیت پوستی بالای نوزادان، در خرید مایع شوینده باید به چند نکاتی از قبیل بی رنگ بودن مواد شوینده، بی بود، فاقد آنزیم، ماده سفید کننده و براق کننده باشد. در شستن لباس نوزادان از مواد نرم کننده و ضد الکتریسیته استفاده نکنید، زیرا این مواد میتواندد جهت ایجاد حساسیت در پوست نوزادان شوند.
دمای مناسب شستشوی لباس نوزادان
شما میتوانید برای شستشوی لباس نوزاد خود از دمای 30 تا 40 درجه سانتی گراد استفاده کنید در صورتی که از یک ماده شوینده برای تمامی لباسها استفاده میکنید، میتوانید در یک مرحله تمامی لباسها را با یکدیگر بشویید.
در نهایت شما میتوانید برای شستشوی بهتر لباس برچسب موجود بر روی لباس را با دقت بخوانید. بیشتر لباسها دستورالعملهای مشابهی دارند که شست و شوی آنها را راحتتر میکند، همچنین توجه به نکات زیر در هنگام شستشوی لباس کودک به شما کمک بسیاری میکند.
- از تلنبار کردن لباسها بر روی یکدیگر خودداری نمایید.
- به هیچ عنوان از نرم کننده استفاده نکنید.
- پیشنهاد میشود قبل از پاک کردن لکه از روی لباس آن را با آب سرد بشویید.
- از وایتکس و یا سفید کننده به هیچ عنوان استفاده نکنید.
به کار گیری نکات بالا هنگام شستن لباس کودک به شما کمک کرده و میتواند میزان حساسیت را به طور چشم گیری کاهش دهد.

انواع لکهها
شناخت لکهها و روش پاک کردن هر یک میتواند در شستشوی راحت و سریع به شما کمک نماید، انواع لکههای لباس کودکان و نوزادان و روش شستن هر یک به شرح زیر میباشد.
لکه مدفوع
برای پاک کردن لکه مدفوع باید از شویندههای دارای آنزیم استفاده نمایید. در صورتی که کودک شما هنوز غذا نمیخورد، این لکه به راحتی با آب و صابون مخصوص نوزاد از بین میرود؛ اما پس از شروع غذا خوردن پاک کردن مدفوع کودک با این روش اندکی مشکل میباشد.
برای این کار ابتدا باید لباس را در آب خیس نموده و بعد از گذشت نیم ساعت پاک کننده آنزیم دار را به آن اضافه نمایید. در نظر داشته باشید که پاک کننده را به میزان کم به لباس اضافه نموده و لباس را چندین بار آبکش نمایید.
لکه ادرار
در صورتی که پوشک نوزاد شما پس دهد و مدتی متوجه آن نشوید، بر روی لباسهای وی مخصوصا لباسهای رنگ روشن، یک لکه زرد رنگ باقی میماند. اگر این لکه زرد با در بازه زمانی کوتاه و با آب و صابون بشویید به راحتی پاک میشود؛ اما در صورتی که این لکه به راحتی پاک نشود باید از پاک کنندههای دارای آمونیکا استفاده نمایید.
به این نکته توجه داشته باشید که پاک کننده را مستقیما بر روی لباس نریزید، پاک کننده را با آب رقیق کنید و سپس لباس را به خوبی آبکش نمایید.
لکه شیر
در صورتی که شیر بر روی لباس نوزادتان بریزد پس از خشک شدن با لکه زرد بد شکلی رو به رو خواهید شد. به همین دلیل بهتر است زمانی که قصد شیر دادن به نوزاد خود را دارید برای جلوگیری از ایجاد لکه زرد بر روی لباس نوزاد خود، از پیش بند استفاده نمایید. در صورتی که با لکه شیر مواجه شدید بلافاصله لکه را با آب گرم و صابون شست و شو دهید. شما میتوانید از محلول رقیق آمونیاک و نمک برای پاک کردن لکه شیر استفاده نمایید.
لکه بهداشتی
ممکن است در هنگام استفاده از وازلین و یا پماد مقداری از آن بر روی لباس کودکتان بریزد، در اولین گام برای پاک کردن این نوع لکهها این است که مقداری از آن را با کمک یک دستمال از روی لباس کودک خود برداشته و مقداری نمک بر روی محل لکه بپاشید. نمک به راحتی چربی کرم و یا وازلین را گرفته و سپس به راحتی میتوانید محل لکه را با آب و صابون بشویید.
در صورتی که لوسیونی که استفاده میکنید چربی نداشته باشد میتوانید با مقداری آب و صابون آن را از بین ببرید، ممکن است لکه با صابون از بین نرود شما میتوانید از مایع ظرف شویی استفاده کنید؛ اما توجه داشته باشید که لباس کودک خود را به خوبی آبکشی کنید.

نحوه خشک کردن لباس کودک
خشک کردن اصولی لباس کودکان و نوزادان حائز اهمیت میباشد و میتواند درصد حساسیت کودکان را کاهش دهد. لباس نوزاد باید در محیط باز و همچنین هوای آزاد، خشک گردد تا محیط مناسبی برای رشد باکتری و قارچ وجود نداشته باشد. شما میتوانید برای خشک کردن بهتر لباس کودکتان از نور مستقیم خورشید نیز استفاده نمایید؛ اما در صورتی که به نور مستقیم و یا هوای آزاد دسترسی ندارید میتوانید از شوفاژ و یا اتو نیز جهت ضد عفونی کردن نهایی لباسهای کودک خود استفاده نمایید.
نکته حائز اهمیت این است که لباس کودک خود را در محیطی خارج از حمام و یا محیط بسته و مرطوب خشک نمایید تا مرحله ضد عفونی لباس به طور کامل صورت گیرد و رشد و تکثیر باکتری رخ ندهد.
در انتها
با توجه به حساسیت بسیار بالای پوست کودکان اصول شستشوی لباس کودک و نوزاد از اهمیت بسیار بالایی در جهت کنترل حساسیت پوستی آنها قرار دارد. با شناخت هر لکه و روش از بین بردن هر لکه شما میتوانید بهترین راهحل را جهت از بین بردن آن لکه در اختیار داشته باشید. امیدواریم این مقاله به شما در راستای اصول شستشوی لباس کودک و نوزاد کمک کرده باشد.
سوالات متداول
1. بهترین راه برای خشک کردن لباس کودکان چیست؟
یکی از مورد اعتنادترین راهها جهت خشک کردن لباس کودکان، قرار دادن لباس در برابر نور مستقیم خورشید میباشد.
2. آیا شناخت لکه تاثیری در پاک کردن آن دارد؟
بله، شما با شناخت هر لکه و روش اصولی آن میتوانید به راحتی لکه باقی مانده را از روی لباس کودکتان پاک نمایید.
3. دمای مناسب برای شست و شوی لباس کودک و نوزاد چقدر است؟
توصیه میشود دمایی که برای شستشوی لباس کودک و نوزاد استفاده میشود بین 30 تا 40 درجه سانتی گراد باشد.