ویروس آنفلوانزا + 10 نکته مهم

تفاوت ویروس آنفلوانزا، سرماخوردگی و کووید- 19 و نحوه مقابله با آن

1

ویروس آنفلوانزا که باعث یک بیماری تنفسی مسری می‌شود و می‌تواند علائمی از جمله تب، سرفه، لرز بدن و خستگی را به همراه داشته باشد. فصل آنفلوانزا هر سال تکرار شده و ویروس می‌تواند به سرعت در مدارس و محل کار گسترش یابد.

برخی از افرادی که به ویروس آنفلوانزا مبتلا می‌شوند، در عرض یک تا دو هفته بدون عارضه بهبود می‌یابند. اما ویروس آنفلونزا می‌تواند برای کودکان خردسال و افراد 65 سال به بالا خطرناک باشد. برخی از عوارض مرتبط با آنفولانزا یه دلیل زمینه سازی برای سایر عفونت‌ها و بیماری‌ها تهدید کننده و خطرناک هستند.

ویروس آنفلوانزا

تفاوت سرماخوردگی و آنفلوانزا

سرماخوردگی و آنفلوانزا ممکن است در ابتدا شبیه به هم به نظر برسند؛ هر دو بیماری تنفسی هستند و می‌توانند علائم مشابهی ایجاد کنند، اما ویروس‌های مختلفی باعث ایجاد این دو حالت می شوند. علائم شما می‌تواند به شما در تشخیص تفاوت بین آن‌ها کمک کند.

سرماخوردگی و آنفلوانزا علائم مشترکی دارند:

  1. آبریزش و گرفتگی بینی
  2. عطسه
  3. خستگی
  4. بدن درد

طبق یک قاعده کلی علائم درگیری با ویروس آنفلوانرا شدید تر از سرماخوردگی بروز پیدا می‌کنند. یکی دیگر از تفاوت های مهم این دو بیماری این است که؛ به ندرت سرماخوردگی باعث سایر مشکلات شود اما آنفلوانزا می‌تواند به مشکلات زیر منجر شود:

  1. سینوزیت
  2. عفونت گوش
  3. ذات الریه
  4. سپتیسمی

علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا به دلیل همپوشانی با علائم کووید-19 باید با احتیاط درمان شوند. در صورتی که به نوع بیماری خود شک دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.

اگر پزشک شما سرماخوردگی را تشخیص دهد، فقط باید علائم خود را تا زمانی که ویروس دوره خود را طی کند درمان کنید. این درمان‌ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • داروهای سرماخوردگی بدون نسخه
  • مصرف مقدار زیاد مایعات
  • استراحت

تفاوت ویروس آنفلوانزا و کووید-19

علائم کووید-19، آنفلوانزا و آلرژی تا حدودی همپوشانی دارند، اما اغلب متفاوت هستند. علائم اصلی COVID-19 عبارتند از:

  1. خستگی
  2. تب
  3. سرفه کردن
  4. تنگی نفس

عطسه به اندازه سایر علائم، شایع نبوده و در موارد محدودی مشاهده می‌شود.

علائم آنفلوانزا همانند COVID-19 شامل تب و بدن درد است. اما ممکن است تنگی نفس را به عنوان علامت آنفولانزا تجربه نکنید. علائم آلرژی معمولاً مزمن تر است و شامل عطسه، سرفه و خس خس سینه می‌شود.

علائم درگیری با ویروس آنفلوانزا

تب

آنفلوانزا تقریباً همواره باعث افزایش دمای بدن شما می‌شود که به عنوان تب شناخته می‌شود. بیشتر تب‌های مرتبط با ویروس آنفلوانزا از تب با درجه پایین در حدود 100 درجه فارنهایت (37.8 درجه سانتی‌گراد) تا 104 درجه فارنهایت (40 درجه سانتی‌گراد) متغیر است.

اگرچه تب بالا نیازمند توجه و مراقبت است، اما غیر معمول نیست که کودکان خردسال تب بالاتری نسبت به بزرگسالان داشته باشند. اگر فرزندتان مشکوک به ابتلا است و تب دارد حتما به پزشک او مراجعه کنید.

ویروس آنفلوانزا

لرز، عرق کردن، یا احساس سرما با وجود دمای بالای بدن، از دیگر علائم تب بالا هستند. بیشتر تب‌ها کمتر از 1 هفته طول می‌کشند (به طور معمول 3 الی 4 روز). در صورت طولانی شدن تب حتما به پزشک مراجعه کنید.

سرفه

سرفه خشک و مداوم همراه با آنفلوانزا شایع است. سرفه ممکن است بدتر شود و ناراحت کننده و دردناک باشد.

ممکن است گاهی در این مدت دچار تنگی نفس یا ناراحتی قفسه سینه نیز بشوید. بسیاری از سرفه‌های ناشی از ویروس آنفلوانزا می‌توانند تا حدود 2 هفته ادامه داشته باشند.

درد عضلانی

دردهای عضلانی ناشی از ویروس آنفلوانزا بیشتر در گردن، پشت و کمر، بازوها و پاها دیده می‌شوند. آن‌ها در اغلب اوقات می‌توانند بسیار شدید باشند و در هنگام انجام کارهای اساسی، حرکت را دشوار کنند.

سردرد

اولین علامت آنفلوانزا ممکن است سردرد شدید باشد. گاهی اوقات علائمی مانند حساسیت به نور و صدا، همراه با سردرد هستند.

خستگی

احساس خستگی یکی از علائم نه چندان آشکار آنفلوانزا است. احساس ناخوشی به طور کلی می‌تواند نشانه بسیاری از شرایط  از جمله آنفلوانزا باشد. این احساس خستگی ممکن است سریع ظاهر شود و غلبه بر آن دشوار باشد.

مقاله پیشنهادی: درمان بی‌خوابی با تغذیه مناسب

واکسن آنفلوانزا و نکات مهم آن

آنفلوانزا یک ویروس جدی است که هر ساله منجر به بیماری‌های زیادی می‌شود. حتی افراد سالم نیز می‌توانند از طریق ویروس آنفلوانزا بیمار شوند و زمینه ابتلا به سایر عفونت‌ها و بیماری‌ها ایجاد شود. در برخی موارد، آنفلوانزا حتی می‌تواند کشنده باشد. مرگ و میر ناشی از آنفولانزا در افراد 65 سال و بالاتر شایع است، اما در کودکان و بزرگسالان جوان نیز دیده می‌شود.

ویروس آنفلوانزا

بهترین و کارآمدترین راه برای جلوگیری از ابتلا به ویروس آنفلوانزا و جلوگیری از انتشار آن، تزریق واکسن است. هر چه تعداد افرادی که علیه ویروس آنفلوانزا واکسینه می‌شوند بیشتر باشد، آنفلوانزا کمتر می‌تواند گسترش یابد و به محافظت از کسانی که به دلایل پزشکی نمی‌توانند واکسن را دریافت کنند، کمک می‌کند.

برای ساخت این واکسن، دانشمندان سویه‌هایی از ویروس آنفولانزا را انتخاب می‌کنند که تحقیقات شیوع شدید آن‌ها را در فصل آینده پیش‌بینی می‌کند.

پس از دریافت واکسن، بدن شما شروع به تولید آنتی بادی علیه آن سویه‌های ویروس می‌کند. این آنتی بادی‌ها، شخص را در برابر ویروس محافظت می‌کنند.

اگر در نهایت با گونه دیگری از ویروس در تماس باشید، ممکن است بیمار شوید. اما به دلیل اینکه واکسیناسیون را انجام داده اید، علائم کمتر خواهد بود.

چه کسانی باید واکسن بزنند؟

پزشکان توصیه می‌کنند که همه افراد بالای 6 ماه واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند. این امر به ویژه در مورد افرادی که در دسته‌های پرخطر قرار دارند صادق است، مانند:

  1. بانوان باردار.
  2. کودکان زیر 5 سال.
  3. افراد 18 ساله و کمتر که آسپرین درمانی دریافت می‌کنند.
  4. افراد بالای 65 سال.
  5. افرادی که شاخص توده بدنی آنها 40 یا بالاتر است.
  6. هر کسی که در خانه سالمندان کار یا زندگی می‌کند.
  7. هر کسی که شرایط پزشکی مزمن دارد.

اکثر پزشکان توصیه می‌کنند که همه افراد تا ابتدای آبان ماه واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند. به این ترتیب بدن شما زمان دارد تا قبل از شروع فصل آنفلوانزا، آنتی بادی‌های مناسب را تولید کند.

حتی اگر تا اواسط آبان ماه واکسن آنفلوانزا دریافت نکنید و به فصل آنفلوانزا رسیده باشید، گرفتن واکسن آنفلوانزا همیشه مفید است.پس از واکسیناسیون حدود 2 هفته طول می کشد تا آنتی بادی علیه ویروس آنفلوانزا ایجاد شود.

عوارض واکسن آنفلوانزا

بسیاری از مردم هر ساله از واکسن آنفلوانزا اجتناب می‌کنند، زیرا بر اساس یک باور عمومی غلط از بیماری‌زایی این واکسن هراس دارند. درک این نکته مهم است که واکسن نمی‌تواند شما را به آنفلوانزا مبتلا کند. واکسن آنفلوانزا حاوی ویروس مرده آنفلوانزا است. این سویه ها به اندازه کافی قوی نیستند که باعث بیماری شوند.

مانند سایر واکسن‌ها، ممکن است عوارض جانبی واکسن آنفلوانزا را تجربه کنید. این عوارض جانبی اغلب خفیف هستند و فقط برای مدت کوتاهی باقی می‌مانند.

شایع ترین عوارض جانبی واکسن آنفلوانزا عبارتند از:

  1. درد در اطراف محل تزریق
  2. تب با درجه پایین در روزهای ابتدایی پس از تزریق
  3. درد خفیف و سفتی عضلات

هر گونه عارضه جانبی احتمالی در اغلب اوقات، فقط یک یا دو روز طول می‌کشد. بسیاری از افراد به هیچ وجه عوارض جانبی را تجربه نمی‌کنند.

در موارد نادر، برخی از افراد ممکن است واکنش آلرژیک جدی به واکسیناسیون داشته باشند. اگر قبلاً به هر واکسن یا دارویی واکنش آلرژیک داشتید، با پزشک خود صحبت کنید.

طول درمان آنفلوانزا چقدر زمان می‌برد؟

اکثر افراد در عرض یک هفته پس از بروز علائم بهبود می‌یابند. اما ممکن است چند روز دیگر طول بکشد تا شما به حالت عادی خود برگردید، چرا که احساس خستگی تا چند روز پس از کاهش علائم ادامه دارد .

بهتر است تا 24 ساعت پس از درمان و قطع شدن تب در خانه بمانید و مطمئن شوید که بهبودی کامل دارید. احتمال سرایت ویروس آنفلوانزا بین افراد از حدود 1 روز قبل از بروز علائم تا 5 روز بعد از کاهش علائم ادامه دارد.

درمان آنفلوانزا

بیشتر موارد آنفولانزا به اندازه‌ای خفیف هستند که می‌توانید بدون تجویز دارو در خانه خود، را درمان کنید. مهم است که در خانه بمانید و از تماس با افراد دیگر پس از مشاهده اولین علائم آنفلوانزا اجتناب کنید. شما هم چنین باید:

  1. به مقدار زیاد مایعاتی مانند آب، سوپ، و نوشیدنی های کم قند مصرف کنید.
  2. علائمی مانند سردرد و تب را با داروهای بدون نیاز به نسخه درمان کنید.
  3. دست‌های خود را بشویید تا از انتشار ویروس به سطوح یا افراد دیگر در خانه خود جلوگیری کنید.
  4. سرفه و عطسه خود را با دستمال بپوشانید. فوراً آن دستمال‌ها را دور بریزید.
  5. هنگام حضور در جمع از ماسک استفاده کنید.

در صورت چرکی شدن مخاط گلو و بینی، حتما به پزشک مراجعه کنید. به هیچ عنوان بدون تجویز پزشک، از داروهای آنتی بیوتیک و مسکن های قوی استفاده نکنید.

ویروس آنفلوانزا

درمان‌های متداول

  • مسکن‌ها: مسکن‌هایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن اغلب برای درد عضلانی، سردرد و تب توصیه می‌شوند.
  • ضد احتقان‌ها: این نوع دارو می‌تواند به کاهش گرفتگی بینی و فشار در سینوس‌ها و گوش‌ها کمک کند. هر نوع ضداحتقان می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند، بنابراین حتما برچسب‌ها را بخوانید و مناسب ترین مورد را پیدا کنید.
  • اکسپکتورانت: این نوع دارو به شل شدن ترشحات غلیظ سینوسی که باعث ایجاد احساس گرفتگی سر و سرفه می‌شود، کمک می‌کند.
  • داروهای سرکوب کننده سرفه: سرفه یک علامت رایج ابتلا به ویروس آنفلوانزا است و برخی داروها می توانند به تسکین آن کمک کنند. اگر نمی‌خواهید دارو مصرف کنید، از دمنوش های گیاهی و ترکیب لیمو و عسل استفاده کنید.

به هیچ عنوان بدون نظر پزشک از آسپرین برای درمان کودکان و نونهالان استفاده نکنید. به دلیل خطر یک بیماری نادر اما کشنده به نام سندرم ری بهتر است از دارو‌های مناسب استفاده شود.

10 نکته مهم پایانی

  1. برخلاف باور عمومی فصل شیوع آنفلوانزا فقط در زمستان نیست؛ از ابتدای مهر تا پایان اردیبهشت ماه اوج شیوع ویروس آنفلوانزا می‌باشد.
  2. امکان سرایت این بیماری از یک روز پیش از بروز علائم تا 5 روز پس از شروع درمان، وجود دارد.
  3. گاهی اوقات، شروع علائم یک روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس آنفلوانزا رخ می دهد. در موارد دیگر، برخی از افراد تا چهار روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس علائمی از خود نشان نمی‌دهند.
  4. بهترین روش پیشگیری از ابتلا به ویروس آنفلوانزا، تزریق واکسن است. تولید آنتی بادی 2 هفته طول می‌کشد.
  5. هر سال در ابتدای فصل شیوع، واکسن باید تمدید شود تا از ابتلا به سویه های جدید ویروس آنفلوانزا جلوگیری شود.
  6. برخلاف باور عمومی واکسن باعث ایجاد بیماری نمی‌شود و صرفا برخی از علائم به صورت خفیف بروز می‌دهند.
  7. ویروس آنفلوانزا به غیر از آنفلوانزا زمینه ایجاد سایر بیماری‌های خطرناک را فراهم می‌کند.
  8. به طور متوسط، واکسن آنفلوانزا خطر ابتلا به بیماری را بین 40 تا 60 درصد کاهش می‌دهد.
  9. انواع متفاوتی از واکسن برای مبارزه با ویروس آنفلوانزا وجود دارد؛ با مشورت پزشک مناسب ترین نوع آن را برای خود انتخاب کنید.
  10. اگه به پروتئین‌های تخم مرغ آلرژی دارید لازم است که با پزشک خود مشورت کنید و نوع خاصی از واکسن را دریافت کنید.

سخن پایانی

آنفولانزا می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد، بنابراین مهم است که علائم را زود تشخیص دهید و درمان را شروع کنید تا از عوارض جلوگیری کنید. هرچه بیشتر در مورد ویروس بدانید، محافظت از خود و خانواده‌تان آسان‌تر خواهد بود.

1 نظر
  1. امین رضا می گوید

    خیلی مفید بود،سپاسگزارم ????

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.